Aktivnost:  Erasmus+ KA2 projekt

Naziv projekta: TEC (Turism, Enogastronomy and Culture)

Trajanje projekta: 1. 9. 2019. – 31. 8. 2021. 

Vrijednost ukupnog projekta:  84 000 eura, a financijska potpora za Gospodarsku školu iznosi: 26 000 eura.

Logo projekta:

 

TEC (Turism, Enogastronomy and Culture) Erasmus+ KA2 projekt dvogodišnji je projekt u kojem će sudjelovati tri škole iz Italije, Grčke i Hrvatske.

 

Partneri u projektu:

Italija  – I.T.E.T. Leonardo da Vinci –  Milazzo   www. davincimilazzo.it

Grčka  – 3 Geniko Lykeio Galatsi http://3lyk-galats.att.sch.gr

Gospodarska škola  http://ss-gospodarska-ck.skole.hr

 

Cilj aktivnosti

Istražiti mogućnosti prirodnih i kulturoloških znamenitosti, tradicijskih osobitosti i specifičnih proizvoda lokalnih OPG-ova u cilju promoviranja turizma i enogastronomije na području zemalja sudionica projekta.

Namjena aktivnosti

Projekt je namijenjen učenicima 1. – 4. razreda i nastavnicima Gospodarske škole.

 

Nositelj aktivnosti i njihova odgovornost

Nositelj aktivnosti i glavni koordinator projekta je škola I.T.E.T. Leonardo da Vinci – Milazzo iz Italije, a partnerske škole su 3 Geniko Lykeio Galatsi iz Grčke i Gospodarska škola iz Čakovca, Hrvatska.

Nositelji aktivnosti u Gospodarskoj školi su koordinatorica projekta Vedrana Močnik i članovi projektnog tima. Raspodjela zadataka među partnerima određena je projektnom prijavom. Glavni koordinator je Antonio Maria di Blasi iz Italije, a koordinatorica za Grčku je Chrisanty Corre.

 

Način realizacije aktivnosti

Međunarodni sastanci u partnerskim zemljama održavat će se prema predviđenom vremeniku aktivnosti.

 

Način vrednovanja i način korištenja rezultata vrednovanja

Učenici će osmisliti i izraditi različite multimedijske materijale (letke, plakate, videoisječke, web stranicu) kojima će predstaviti i reklamirati specifične aktivnosti povezane s temom Turizam, enogastronomija i kultura vezanima uz svoju regiju/zemlju.

Dugoročno, najveći benefit bit će poboljšanje europskog raspoloženja učenika koji će promovirati svoje kulturno nasljeđe zahvaljujući zajedničkim aktivnostima s partnerima. Drugi aspekt bit će doprinos koji škola može dati promociji kraja u kojem se nalazi, jačajući svoj odnos sa socijalnim i ekonomskim institucijama na lokalnoj razini.

Svi sudionici projekta dobit će certifikat o sudjelovanju u aktivnostima.

 

Članovi projektnoga tima

Vedrana Močnik, prof. hrvatskoga jezika i književnosti – koordinatorica od 1.9.2019. do 31.8.2020.

Željka Posavec Mičić, dipl. iur. – koordinatorica od 1.9.2020. nadalje

Elvis Novak, dipl. ing.

Rusa Trajkova, akademski slikar-grafički dizajner

Nataša Cilar, nastavnica hrvatskoga jezika

Santina Lepen, nastavnica hrvatskoga jezika

Dijana Kontrec-Horvat, stručni suradnik – pedagog

Vesna Stunković, prof. strukovnih predmeta, sektor: poljoprivreda, prehrana i veterina

 

SUSRET U ITALIJI

ponedjeljak 14. listopada 2019

Bilo je to prekrasno jesensko “ljetno putovanje”. Talijanski tim dočekao nas je u svojoj školi “ITET Leonardo Da Vinci” s blistavim osmjesima i velikodušnim raspoloženjem, kakvo imaju samo “amici del Cuore”. Upoznali su nas sa školom i aktivnostima koje slijede sljedećih dana. Ponudili su nas domaćim predjelima, a mi smo prošetali kroz centar grada do starog grada i dvorca Milazzo. Bilo je 14. listopada 2019. popodne. Vrlo umorni, ali puni zadovoljstva, dogovorili smo dva sastanka: jedan za noćnu šetnju i jedan za sljedeći dan. Naše mjesto susreta bila bi luka.

Utorak 15. listopada 2019

Liparsko otočje ispunilo je naš drugi dan ljepotom i opuštanjem. Vožnja brodom do  malih stjenovitih otočića u Tirenskom moru bila je mnogima novo iskustvo. Otoci Lipari, Salina, Vulcano i Stromboli vrlo su lijepi, a plod su vulkanske aktivnosti. Otočjem vlada posebna atmosfera i živopisni krajolici. Po povratku u Milazzo čekao nas je slasni cappuccino, a dogovoreni su i novi sastanci: noćna šetnja i uživanje u talijanskoj kuhinji te jutarnji polazak za Oliveri, Marinello, Tindari i Parco Jalari.

Srijeda 16. listopada 2019

Oliveri je lijepo ljetovalište istočno od Palerma i zapadno od Messine. Marinello je selo smješteno ispod rta Tindari, starog grčko-rimskog grada na tirenskoj obali Sicilije. Parco Jalari, aromatično bilje i njegov širok raspon životinjskih vrsta u zaštićenom okolišu uče svakoga poštovanju vremena, ravnoteži prirode, održivosti, arhitekturi, tradiciji, povijesti i društvenim vrijednosti. Bilo je to nezaboravno iskustvo. Vratili smo se u Milazzo gdje smo kušali lokalna jela. Ubrzo smo se uvjerili da Sicilija ima vrlo ukusnu kuhinju.

Četvrtak 17. listopada 2019

Tog jutra čekala nas je rijeka “Gole Del Alcandara” – duga 52 kilometra, s imenom arapskog porijekla, izvorom na 1250 metara nadmorske visine na južnoj strani planine Monti Nebrodi i ušćem u Jonsko more. Alcantara River Park je tu da zaštiti rijeku i opusti turiste. Prizor je bio zapanjujući… Naše sljedeće odredište bila je Taormina, grčki “Tauromenion” na istočnoj obali Sicilije, važna općina i trgovačko središte. Njegovo kazalište, također nazvano “Grčko” kazalište, drugo je najveće kazalište nakon Syracuse. Često se koristi za operne i kazališne predstave i koncerte.

Petak 18. listopada 2019

Zadnji naš polazak je bio za Capo Milazzo. Naše iskustvo u Zakladi Gigliopoli bilo je iznimno. Zaklada već dugi niz godina vlastitim financijskim sredstvima provodi socijalne te obrazovno-didaktičko-rekreacijske-ekološke aktivnosti u korist maloljetnika u lošem socijalno-ekonomskom stanju te za integraciju invalida. U nevjerojatnom krajoliku svatko može živjeti kroz igru, društveni život i kontakt s prirodom. Bilo je to jedinstveno iskustvo za nas.

Nakon sve ove magije, u školi, raspravljali smo o našim doživljajima s ciljem da prije rastanka ponovno razmislimo o svim prekrasnim prizorima, okusima i mirisima cijelog tjedna provedenog na Siciliji. U ovom sunčanom mjestu s dobrim ljudima, divnim prijateljima i djelićem zajedničke povijesti, stvorili smo lijepe uspomene koje će uvijek imati posebno mjesto u našim srcima. Naše uspomene slatke su poput nezaboravnih “cannola” koje smo kušali u prekrasnom i gostoljubivom Milazzu.

 

SUSRET U GRČKOJ

Od 13. do 17. prosinca 2021. Gospodarska škola sudjelovala je na Erasmus+ projektu „Tourism, Enogastronomy and Culture“ u Ateni (Grčka). Tijekom boravka u Grčkoj, 18 učenika od 1. do 4. razreda pod vodstvom koordinatorice projekta Željke Posavec Mičić te pratitelja Dijane Kontrec-Horvat, Elvisa Novaka, Santine Lepen, Monike Kraljić i Nataše Cilar, družilo se s vršnjacima partnerskih škola iz Grčke i Italije.

Prvog dana, nakon uvodnih aktivnosti i upoznavanja svih sudionika, u Trećoj srednjoj školi Galatsi, domaćinu mobilnosti, održane su radionice o web dizajnu te prezentacija o Grčkoj. U kviz pitanjima učenici Gospodarske škole pokazali su odličnu razinu poznavanja grčke kulture, povijesti i sporta.

Budući da je tema projekta Turizam, enogastronomija i kultura, program koji su osmislili domaćini obuhvatio je mnogo izleta i različitih aktivnosti.

Na putu do Naupliona (grč. Nafplio) – lučkog grada na Peloponezu, svi sudionici mobilnosti imali su priliku stajati na mostu preko Korintskog kanala i posjetiti kazalište u Epidauru iz 4. stoljeća pr. Kr.

Boravak u gradu Nauplion  bio je zanimljiv. U hotelu Amalia napravljen je intervju sa šefom kuhinje o lokalnoj kuhinji. Posjetili smo tvrđavu Palamidi, šetali uz obalu mora promenadom Arvanitia, natjecali se u timovima u igri lov na blago u povijesnom dijelu grada, a navečer je u sklopu aktivnosti „Nauplion noću“ prikazana važnost uloge zabave u turizmu.

Na povratku do Atene, učenici i nastavnici su na arheološkom nalazištu u Nemeji, na olimpijskom stadionu pokazali pravi natjecateljski duh i osvojili medalje.

Nakon povratka u Atenu, učenici su održali prezentacije o proizvodima i kulturi zemalja sudionica te su podijeljene potvrde o sudjelovanju na mobilnosti. Za kraj mobilnosti, domaćini su ostavili posjetu Muzeju Acropolis te šetnju Akropolom i spuštanje do živopisne četvrti Monastiraki.

Uz mnogo edukativnih sadržaja i aktivnostima gusto popunjenog rasporeda ipak se našlo vremena i za uživanje u tipičnoj grčkoj kuhinji i druženja koja su ponekad potrajala do kasno u noć.

Iz Grčke smo se vratili s novim doživljajima o grčkom turizmu, bogatiji znanjem o grčkoj povijesti i kulturi te, što je još važnije, bogatiji novim prijateljstvima. Sada naša škola preuzima domaćinstvo te se veselimo ponovnom susretu s prijateljima iz Grčke i Italije.

 

Evo što su učenici napisali:

U ponedjeljak 13. prosinca 2021. svi partneri projekta “Turizam, enogastronomija i kultura” okupili smo se u školi Trećoj srednjoj školi Galatsi. Svi smo sudjelovali u ceremoniji dobrodošlice s aktivnostima probijanja leda, prezentacijama programa i turističkim vodičem za sljedeće dane. Radionica web dizajna održana je nakon prezentacija budući da je aktivnost grčkog tima bila izrada web stranice. Prvi dan završio je ručkom, uključujući tradicionalne grčke okuse.

U utorak 14. prosinca 2021. svi su partneri otputovali u Nafplion kako bi posjetili turističke atrakcije i sudjelovali u aktivnostima vezanim uz projekt. Naša prva stanica bila je kod Korintskog kanala. Korintski kanal je kanal koji povezuje Saronski zaljev s Korintskim zaljevom, na mjestu Korintske prevlake, istočno od grada Korinta. U moderno doba uloga kanala u grčkom gospodarstvu i pomorstvu je ograničena jer ga većina trgovačkih brodova ne može prijeći. Svake godine 12.000 brodova prijeđe kanal. Uživali smo u pogledu.

Sljedeća postaja na našoj ruti bio je Epidaurus. Posjetili smo antičko kazalište u Epidaurusu i Asklepijevo svetište, turističku atrakciju i mjesto održavanja godišnjeg kulturnog festivala. Grčki studenti predstavili su povijest spomenika. Također, dio učenika organizirao je improviziranu izvedbu antičke tragedije na pozornici antičkog kazališta. Doživjeli smo što je nekad bila antička tragedija, dio starogrčke poezije, ali i početak svjetskog kazališta.

Kad smo stigli u naš smještaj, hotel Amalia u Nafpliju, intervjuirali smo hotelskog kuhara i razgovarali o lokalnoj kuhinji i načinu na koji se s njom upoznaju gosti hotela.

U srijedu 15. prosinca 2021. naš prvi turistički cilj bio je obilazak tvrđave Palamidi. Palamidi je tvrđava istočno od Acronauplije u gradu Nafpliju u regiji Peloponez u južnoj Grčkoj. S tvrđave se pružao impresivan pogled na Argolski zaljev, grad Nafplio i okolnu zemlju.

Nakon toga, krenuli smo u lov na blago u povijesnom gradu Nafpliju. Bio je to ugodan način otkrivanja kulturne raznolikosti Nafplia. Koristeći online turistički vodič koji su izradili grčki studenti, mogli smo otkriti mjesto i uživati ​​u njemu. Kako bismo uživali u prirodnim ljepotama okolice, prošetali smo do šetališta Arvanitia, jednog od najpopularnijih šetališta u Nafpliju koje počinje na kraju obale i vodi do trga Arvanitia, ukupne udaljenosti od oko 1 kilometar. Divili smo se nevjerojatnom prirodnom krajoliku i raspravljali o tome kako ga se može očuvati. Kad smo se vratili u hotel, večerali smo. Ova večera s lokalnim delicijama i grčkim okusima omogućila nam je da se upoznamo i uživamo u grčkoj kuhinji. Kasnije su nam organizirali aktivnost “Nafplio noću”, omogućivši svima da iskusimo ulogu zabave u turizmu.

U četvrtak 16. prosinca 2021. vratili smo se u Atenu. Na putu smo posjetili arheološko nalazište Nemea. Tamo smo vidjeli Zeusovo svetište koje je sagrađeno u 6. st. pr. U okolici hrama nalazi se stadion na kojem su se održavale Nemejske igre u 6. stoljeću prije Krista. Tamo smo razgovarali o važnosti igara i festivala u životu starih Grka. Također, na ovom stadionu učenici i profesori natjecali su se u trčanju. Svi su uživali u natjecanju, a pobjednicima su podijeljene medalje.

Osim toga, kako je Nemea mjesto usko povezano s vinom, odlučili smo posjetiti lokalnu vinariju i kušati neke sorte vina, saznavši mnogo informacija o njihovoj pripremi i čuvanju. U večernjim satima stigli smo u Atenu. U Trećoj srednjoj školi Galatsi, svi partneri su predstavili svoje radove vezane uz program. Potom su dodijeljene potvrde o sudjelovanju na projektu, a sudionici su ocijenili susret. Ovaj dan zaključili smo čašćenjem tradicionalnim grčkim jelima.

U petak 17. prosinca 2021. išli smo u razgledavanje povijesnog središta Atene. Posjetili smo Akropolu. Osim posjeta brdu Akropole, posjetili smo i muzej, gdje smo uživali u vođenom obilasku grčkih učenika. Zatim smo prošetali do područja Monastiraki i Psyri kako bi vidjeli kako su ta nekadašnja zanatska područja prerasla u boemske četvrti.

 

 

 

 

 

SUSRET U HRVATSKOJ

Ponedjeljak 4. travnja 2022

Susret u Čakovcu započeo je dobrodošlicom. Budući da je na sastanku bilo riječi o turizmu, enogastronomiji i kulturi, prvi dio prezentacije naših učenika odnosio se na ta tri područja. Drugi dio izlaganja odnosio se na nacionalne parkove i tradicionalna jela. Slijedila su izlaganja na istu temu učenika iz talijanskog i grčkog tima.

Osim prezentacija, hrvatski su učenici organizirali i aktivnosti probijanja leda, koje su pomogle svim učenicima i profesorima da se upoznaju i osjećaju opuštenije u novom okruženju.

Prvog dana krenuli smo u razgledavanje grada Čakovca. Posjetili smo Stari grad Zrinskih i Muzej nematerijalne baštine “Riznica Međimurja”. Uslijedilo je opće razgledavanje Čakovca.

 

Utorak 5. travnja 2022

Aktivnosti održane drugog dana susreta odvijale su se u Dalmaciji. Ručak smo organizirali u dalmatinskoj konobi gdje su naši gosti imali prilike probati dalmatinsku pašticadu. Potom smo s lokalnim vodičem uživali u obilasku grada Zadra – povijesnoj jezgri pod zaštitom UNESCO-a: Stari grad, Vrata zemlje, Trg pet bunara, Crkva Svetog Šimuna, Narodni trg, Forum, Crkva Svete Marije, Crkva Svetog Donata, Katedrala Svete Anastazije. Pauza za kavu omogućila nam je da razgovaramo o svim tim prekrasnim znamenitostima i njihovom značenju za hrvatsku kulturu, poslušamo jedinstveni zvuk Morskih orgulja i uživamo u pogledu na prekrasan zalazak sunca.

Srijeda 6. travnja 2022

Trećeg dana sastanka proveli smo prijepodne u razgledavanju slapova Nacionalnog parka Krka – kaskadnog prirodnog vodenog čuda. Divili smo se slapu Skradinski buk – jednoj od najpoznatijih hrvatskih znamenitosti budući da je on najveći sedreni slap u Europi. Također smo se divili izuzetno raznolikoj flori i fauni jer preko 200 vrsta ptica živi u nacionalnom parku. Posjetili smo Etno selo koje ima 700 godina staru vodenicu i zaustavili se radi pogleda na 2000 godina star grad Skradin koji se nalazi unutar kanjona rijeke Krke. Zatim smo krenuli prema Šibeniku, gdje smo mogli kušati ulja i vina u jednoj od vinarija u okolici te ručati u lokalnoj konobi Roca. Tako smo od proizvođača imali priliku naučiti štošta o proizvodnji ulja i vina te isprobati jela temeljena na domaćim namirnicama, s obzirom na jedinstveni eno-gastronomski proizvod s „pečatom“ Hrvatske.

Četvrtak 7. travnja 2022

Posjetili smo Trogir. Prošetali smo rivom uz gradske zidine i kule, a u grad smo ušli kroz jedna od vrata grada. Divili smo se renesansnoj kapeli sv. Sebastijana, gradskom tornju sa satom, gradskoj vijećnici, gradskoj loži i katedrali sv. Lovre. Posjetili smo i grad Split. Vodili su nas do Dioklecijanove palače, jednog od najbolje očuvanih spomenika rimske arhitekture na svijetu i UNESCO-ve svjetske baštine od 1979. Išli smo i u razgledavanje trga Peristil, Jupiterova hram, Pjace (glavni trg), Marmonove ulice, Grgura Ninskog, Prokurativa (Trga Republike) i Rive. Šećući između jedinstvenih spomenika kulturne baštine i osluškujući njihovu povijest, spoznali smo dubinu i vrijednost hrvatske kulture i povijesti te otkrili zajedničke elemente u kulturama triju zemalja koje nas povezuju. Pred kraj dana prošetali smo brdom Marjan, plućima Splita, i uživali u panoramskom pogledu na grad.

Petak 8. travnja 2022

Posljednji dan posjeta započeo je odlaskom iz Zadra u Biograd na Moru na izlet brodicom u Nacionalni park Kornati. Na izletu smo uživali u panoramskom razgledavanju Kornatskog otočja, koji se sastoji od 150 otoka i otočića. Vidjeli smo i 80 metara visoke okomite hridi. Nakon prekrasnog dana u prirodi uz vodstvo, raspravu i  aktivnosti u najljepšim prirodnim krajolicima, vratili smo se u Gospodarsku školu kako bismo «ispisali epilog» ovog jedinstvenog programa – portreta hrvatske kulture.