Stručna praksa modnih tehničara i krojača u Ljubljani

U sklopu projekta Take Every Chance od 19. do 30. rujna 2022. godine pet učenica iz sektora tekstila Gospodarske škole obavljalo je praktičnu nastavu u Poklicnoj in strokovnoj šoli Bežigrad u Ljubljani. Na mobilnosti su sudjelovale učenice 3.mt razreda Katja Hranilović, Dora Šantavec i Patricija Šatvar, zanimanje modni tehničar, jedna učenica iz 3.ko Vanessa Bišćan i  učenica iz 2.ko Filipa Horvat, zanimanje krojač. U pratnji učenica bila je njihova voditeljica pripremnih radionica iz slovenskog jezika Nataša Sternad.

Na stručnoj praksi učenice su imale mogućnost, pod vodstvom novih mentora, usavršavati vještine stečene tijekom školovanja i stjecati nova znanja u struci. Učenice su izradile prekrasne platnene torbe, vreće za pranje rublja, gumice za kosu, radnu pregaču, jastučnice s našivenim aplikacijama i upoznale se s tehnikom suhog i mokrog filcanja.

U slobodno vrijeme posjetili smo znamenitosti grada: Zmajski most, Tromostovje, Mesarski most, tržnicu na otvorenom, Ljubljanski grad, Prešernov trg, Hišu iluzij na Kongresnem trgu te uživali u šetnji po lijepom vremenu uz rijeku Ljubljanicu. Škola-domaćin organizirala nam je u sklopu sportskog dana odlazak na kuglanje i izlet na Bledsko jezero te posjet Muzeju tekstila i obućarstva u obližnje mjesto Tržič.

Pune dojmova i neprocjenjivih iskustava učenice su se vratile spremne za nastavak školske godine.