Select Page
MOBILNOSTI UČENIKA
Stručna praksa modnih tehničara i krojača u Ljubljani

U sklopu projekta Take Every Chance od 19. do 30. rujna 2022. godine pet učenica iz sektora tekstila Gospodarske škole obavljalo je praktičnu nastavu u Poklicnoj in strokovnoj šoli Bežigrad u Ljubljani. Na mobilnosti su sudjelovale učenice 3.mt razreda Katja Hranilović, Dora Šantavec i Patricija Šatvar, zanimanje modni tehničar, jedna učenica iz 3.ko Vanessa Bišćan i  učenica iz 2.ko Filipa Horvat, zanimanje krojač. U pratnji učenica bila je njihova voditeljica pripremnih radionica iz slovenskog jezika Nataša Sternad.

Na stručnoj praksi učenice su imale mogućnost, pod vodstvom novih mentora, usavršavati vještine stečene tijekom školovanja i stjecati nova znanja u struci. Učenice su izradile prekrasne platnene torbe, vreće za pranje rublja, gumice za kosu, radnu pregaču, jastučnice s našivenim aplikacijama i upoznale se s tehnikom suhog i mokrog filcanja.

U slobodno vrijeme posjetili smo znamenitosti grada: Zmajski most, Tromostovje, Mesarski most, tržnicu na otvorenom, Ljubljanski grad, Prešernov trg, Hišu iluzij na Kongresnem trgu te uživali u šetnji po lijepom vremenu uz rijeku Ljubljanicu. Škola-domaćin organizirala nam je u sklopu sportskog dana odlazak na kuglanje i izlet na Bledsko jezero te posjet Muzeju tekstila i obućarstva u obližnje mjesto Tržič.

Pune dojmova i neprocjenjivih iskustava učenice su se vratile spremne za nastavak školske godine.

Stručna praksa frizera u Ljubljani

Učenice 2FK razreda Gospodarske škole Čakovec zanimanja FRIZER u vremenu od 19.9. do 30.10.2022. obavljale su stručnu praksu u Ljubljani u Sloveniji. Našim učenicama frizerkama, praksa je bila organizirana u suradnji sa Srednjom frizerskom školom Ljubljana i to u sljedećim frizerskim salonima:

Nina Palfi u frizerskom salonu Simons,

Petra Balog i Antonija Foder u frizerskom salonu DOK,

Lea Posel u frizerskom salonu Faktori,

Barbara Marčec u frizerskom salonu Trendi,

Ana Marija Ladić u frizerskom salonu Bogataj.

Učenice su osim prakse u salonima imale priliku upoznati i boraviti jedan dan  u frizerskoj školi  Ljubljana, gdje su upoznale njihov način izvođenja praktične nastave i sustav obrazovanja. Stručnu praksu učenice su obavljale u sklopu projekta Erasmus+“Take every chance“ u pratnji stručne nastavnice frizerstva  Karmen Koroš.  U slobodno vrijeme učenice su posjetile Ljubljanski grad (dvorac),Kuću iluzija, Tromostovje , Afroditin prodajni centar kozmetike, Otvorenu kuhinju na festivalu hrane, Prešernov trg, Zmajski most ,katedralu svetog Nikole. Učenice su ovom mobilnosti stekle mnogo novih iskustava ,upoznale jezik , kulturu i neke od znamenitosti Slovenije te se vratile u Hrvatsku pune dojmova.

Stjecanje praktičnih vještina frizera u Celju

Učenice 3.FK razreda zanimanja FRIZER u vremenu od 28.8. do 10.9. 2022. dvotjednu stručnu praksu
obavljale su u Celju u Sloveniji. Frizerska praksa za učenice bila je organizirana u suradnji sa Srednjom
šolom za storitvene dejavnosti in logostiko Celje i to u frizerskim salonima „KSFH“ Kristijana Peteka,
„Fantazija“ Davida Vuzema i „Zoran Hair Spa“ Zorana Pasariča. Osim prakse u salonima učenice su
imale prilike dva dana boraviti i u frizerskoj školi gdje su upoznale način izvođenja praktične nastave i
novi program u sustavu obrazovanja 3+2 za zanimanje frizerski tehničar. Stručnu praksu učenice su
obavljale u sklopu projekta Erasmus+ „Take every chance“ u pratnji strukovne nastavnice frizerstva
Nives Kocijan. Praktičnu obuku iz područja frizerstva, a za koju su primile certifikate uspješno su
završile: Hana Paler, Franka Kodba, Ana Levačić, Lana Malekoci, Rafaela Kren i Viktoria Antolašić.
Učenice su u slobodno vrijeme posjetile Stari grad Celje te Muzej novejše zgodovine sa stalnom
postavom Živjeti u Celju. Pune dojmova i neprocjenjivih iskustava učenice su se vratile u Hrvatsku
spremne za početak nove nastavne godine.
(Autorica teksta: Nives Kocijan)

rbt

Mobilnost učenica zanimanja cvjećar

U ovoj školskoj godini dobile smo priliku sudjelovati u projektu Erasmus+ „Take every chance“ pomoću kojeg nam je bila omogućena praktična nastava u Sloveniji kod poznate floristice dr. Sabine Šegule u „Floweracademy.si“  gdje smo izvršavale praktičnu nastavu koja je trajala dva tjedna.

Upoznale smo , a i probale razne nove tehnike s kojima se još nismo imale priliku susresti kao što su kreš tehnika slaganja i savijanja žice u raznim oblicima i uvježbati druge tehnike : tehnika lijepljenja ,vezanja koju smo isprobavale na vježbi izrade instalacije na zadanu temu.

 

Na Oasis spužvi u obliku srca sam izradila aranžman s raznim novim i modernim detaljima i uvježbale tehniku  i izrade detalja : kuglice od mahovine , užičavanje.

Na temelju radova smo izrađivale razne skice, tlocrte i bokocrte , zajedno s spektrima boja i važnosti oblika cvjetova u kompozicijama aranžmana i buketa.

Izradile smo razne bukete spiralnom tehnikom od raznih suhih i umjetnih materijala, živog cvijeća i konstrukcija od žice.

Imale smo priliku sudjelovati i u raznim radionicama gdje smo sudjelovale od berbe i pripreme materijala do same izrade gotovog primjerka. Prvo smo izrađivale „butarice“ što je meni osobno bilo jako lijepo iskustvo vidjeti tuđe običaje za blagdane i pomagati drugim ljudima u izradi tokom radionica. Na drugim radionicama smo izrađivali vjenčiće za vrata za Uskrs, na novi i drugačiji način gdje smo također imale priliku komunicirati s ljudima i vježbati svoj govor Slovenskog jezika u praksi.

    

Kreš tehnikom smo izradile šešire od šarene ukrasne žice na koje smo aranžirale cvijeće i otišle na Bled i prošetale gradom da ljudi vide što smo izradile.

Imale smo priliku pomoći u izradi aranžmana za pres konferenciju.

Posjetile smo razne vrtne centre  , razgledavati i identificirati razne cvjetne i dendrološke vrste biljaka. Uživale smo u ljepotama cvijeća i biljaka po parku i u staklenicima.

 

Praksa u Dobrovniku

Naši učenici su od 20.6.2022. do 1.7.2022. sudjelovali u projektu Take every chance Erasmus+ programa. Bili su na stručnoj praksi u poduzeću Ocean Orchids u mjestu Dobrovnik u Sloveniji. Ovo je lijepo i vrijedno iskustvo, jer u svojoj neposrednoj blizini, 40 km daleko od Čakovca, učenici mogu upoznati specijaliziranu proizvodnju samo jedne cvjetne vrste, orhideje Phalaenopsis, u kontroliranim uvjetima u stakleniku na površini od 4 ha. U vrijeme prakse staklenik je bio prepun biljaka u raznim fazama uzgoja i naši učenici su radili na različitim radnim mjestima. Rad nije težak, a uvjeti su pravi tropski.