Select Page
Učenici Stjepan Miser iz 4AT i Sven Furdi iz 3CP zajedno s profesoricama Željkom Mihalic i Brankom Vlahek-Ivek proveli su tjedan dana u islandskoj školi gdje su se detaljnije bavili temom ovisnost o nikotinu. Partnerske škole iz Islanda, Norveške, Slovenije, Mađarske, Italije i Hrvatske uspoređivale su rezultate ankete koju su učenici popunili prije odlaska na mobilnost. U svih šest zemalja dosta je sličan postotak učenika koji puše. Na prvi pogled izgleda da se ovisnost o nikotinu među učenicima smanjila jer je pušenje zabranjeno u školi i neposrednoj blizini škole. Međutim, doznali smo da učenici u anketama nisu sasvim iskreni. Oni doduše manje puše klasične cigarete, no pojedinci puše E-cigarete, a konzumiraju i druge nikotinske pripravke poput pouches, snus i snuff. Konzumacija svih nikotinskih proizvoda u školi je zabranjena, ali ponekad se i u školi može vidjeti da učenik/ca ima na zubnom mesu zalijepljenu tableticu snus.
Dakle, ovisnost je kod pojedinaca ipak prevelika…
Učenici su svjesni štetnog utjecaja nikotina na zdravlje, ali ovisnost je prevelika.
U grupama smo izrađivali postere na temu svih nikotinskih pripravaka i zatim u plenumu usporedili njihovo djelovanje, nedostatke i eventualne prednosti.
“Pušiti ili ne pušiti?” – to je hamletovsko pitanje na koje svaki pojedinac treba sam odgovoriti, isto kao i na pitanje “Biti ili ne biti? Živjeti ili ne živjeti?”
Autor teksta: Prof. Branka Vlahek-Ivek, voditeljica projekta u Gospodarskoj školi