U petak 20. listopada 2023. godine obilježili smo Svjetski dan jabuka. Učenici su mogli u holu naše škole vidjeti i probati razne sorte jabuka, igrali kviz, saznali razne zanimljivosti o jabukama te se prisjetili nekih narodnih poslovica.

Radna atmosfera se odvijala u sklopu školskog projekta Uhvati ritam, uhvati ŽIVOTne vještine pa su tako učenici 1. CG razreda, smjer poljoprivredni gospodarstvenik pripremili sa profesoricom Natalijom Varga ukusan čips i sok od jabuka za degustaciju te sve prigodno aranžirali.

Kako bismo dodatno zasladili naše nepce ovaj puta su se pobrinuli učenici 1. FPK i 2. MT razreda sa profesoricom Natašom Sternad pripremivši nam Jabuke u šlafroku i ukusne deserte u čaši.

Jabuke u šlafroku starinsko su jelo koje vole sve generacije i idealna slatka grickalica jer se vrlo jednostavno pripremaju. A prvim zagrizom u taj mirisni paketić tijesta unutar kojega se skriva tanka šnita jabuke, učinit će da se nepovratno zaljubite u jabuke u šlafroku.

Nemojmo zaboraviti da je jabuka kraljica voća i poznata kao rajsko, mitsko, zabranjeno voće od davnina kao simbol iskušenja, zdravlja, znanja i besmrtnosti. Jabuka je bogata brojnim vitaminima, sadrži više od 80% vode pa gasi žeđ i osvježava, jača imunološki sustav, pozitivno utječe na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koje sadrži, pozitivno utječe na izgradnju kostiju i zubi. Još je puno toga zdravoga što sadrži jabuka. Nije ni čudo što ju nazivaju „najzdravijim voćem“!

Najbolje govori narodna poslovica: „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!“