Četveromjesečna suradnja Dramskog studija Dada KD Pinklec sa nastavnicima i učenicima sektora Mode, tekstila i kože Gospodarske škole Čakovec, završena je gledanjem odlične predstave Petar Pan u Centru za kulturu Čakovec 28. i 30.1.2024., za koju su osmislili i izradili kostime i obuću.

 

Gospodarska škola je započela suradnju 31.8.2023. kada je voditelj Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec; Davor Dokleja sa ravnateljicom Vesnom Stunković i nastavnicama sektora Moda, tekstil i koža, dogovorio osmišljavanje i izradu kostima za predstavu Petar Pan za 74 glumaca povodom njihovog 20 godina rada.

 

U osmišljavanju unikatnog idejnog rješenja su sudjelovale učenice zanimanja Modni tehničar ( 2.MT, 3.AM i 4.MT) koje su vodile nastavnice Ana-Marija Bogdanović i Ines Ciglarić.

 

Učenice koje su osmislile modne crteže za idejno rješenje likova predstave Petar Pan su:

 

Dora Kovačić 2.MT za likove Petra Pana, Wendy i gđu Darling;

 

Vanessa Golubić, 2.MT za likove Johna, Michaela, gdina Darling, i skupinu Izgubljena djeca;

 

Ana Kavran, 2.MT za skupinu Gusare:

 

Nika Vabec, 3.AM za lik Zvončicu;

 

Taisa Helena Tomašić, 3.AM za lik kapetana Kuku

 

Nakon izabranog idejnog rješenja, nastavnica Ines Ciglarić je odabrala materijale i asesoare, razradila kreativnu pripremu i tehničke skice za određene skupine glumaca, odnosno pojedinačne odjevne predmete te osmislila 72 različite odjevne kombinacije. Ekološkim pristupom u osmišljavanju modela kostima prikupljeno je 50 starih majica glumaca koje su redizajnirane ovisno o likovima.

 

U sklopu predmeta Konstrukcija modnih proizvoda, učenice smjera Modni tehničar 3. AM: Karla Zanjko, Ana Levanić, Valerija Pintarić, Taisa Helena Tomašić, Larisa Živko, Nika Vabec, Noema Plevnjak, Sanja Petrov, Lorena Marić i Antonija Jaklin su sa mentoricom Ivanom Đebić Danenhauer izradile potrebne krojeve prema tehničkim skicama. Iste učenice su i iskrojile i šivale kostime uz vodstvo nastavnice Jadranke Prošev na Izradi modnih proizvoda. Izradile su sve kostime za skupinu Gusara, skupinu Izgubljene djece, skupinu Indijanaca s poglavicom, te Petra Pana. Ukupno: 59 hlača, 12 majica, 40 redizajn majica, 3 haljine i 60 asesoara.

 

Za likove Zvončicu, Wendy, Michaela, Johna i skupinu Vile, kostime su izradile učenice smjera Krojač 2.KO; Paola Škvorc, Branka Karloci i Marina Balog, te učenice 3.KO Lorena Cesar i Filipa Horvat pod vodstvom nastavnice Ivane Đebić Danenhauer. Ukupno: 2 hlače, 1 haljinu, 6 suknji, 8 prsluka, 3 majica, 5 redizajn majica i 4 asesoara.

 

Kompletni kostim za kapetana Kuku i gđu Darling je izradila nastavnica Andreja Modrinjak sa svojim učenicima zanimanja Pomoćni krojač.

 

Pojedini kostimi upotpunjeni su unikatnom obućom koja je podigla cjelokupan izgled lika. Učenici smjera Obućar 3.KO; Josipa Foder, Leo Granatir, Gabrijela Horvat, Lana Lastavec, Marija Nestić , Silvija Pavić, Sara Sabol i Josip Šardi su izradile obuću sa nastavnicom Marijom Lisjak. Cipele su izrađene za likove Petra Pana, Wendy, Zvončicu, Michaela i Johna.

 

U toku suradnje smo imali nekoliko puta tjedno mjerenja i probe glumaca. A prema jednom modelu je napravljeno čak 63 različitih modela hlača koje su se razlikovale po pomno osmišljenim detaljima, dezenima i teksturama na tkanini ovisno o liku glumca.

 

Potrošeno je više od 150 m tkanine u restlovima, iskoristilo se 50 majica za redizajn.

 

Prije premijerne predstave Petar Pan učenice zanimanja Modni tehničar 4.MT; Tonka Mihalic, Katja Hranilović, Ema Sabol, Patricija Šatvar, Lucija Jančec, Andreja Kovačić i Dora Šantavec sa nastavnicama Marijom Lisjak, Ana-Marijom Bogdanović i Ines Ciglarić pripremile su izložbeni prostor u Centru za kulturu. Izložba uključuje kostime za indijanca, gusara i vilu; obuću sa inspiracijom Petra Pana, idejna rješenja, modne crteže kostima, krojne dijelove i tehničke skice sa tkaninama za predstavu Petar Pan.

 

U toku suradnje, komunikaciju sa voditeljem Dramskog studija Dada KD Pinklec je vodila nastavnica Ines Ciglarić. Suradnja je započela 31.8.2023. a završila 28.1.2024. s početkom premijere predstave Petar Pan.