Učenici i nastavnici Gospodarske škole, Čakovec u vremenu od 11.10 do 15.10. ugostili su svoje kolege iz Poljske, Italije i Portugala. Sastanak se odvijao u sklopu ERASMUS+ KA 229 projekta I Am Proud to be European.

Sam projekt provodi se od rujna 2019. Zbog epidemiološke situacije neko vrijeme nismo bili u mogućnosti vidjeti se uživo pa nas je ovaj sastanak posebno razveselio.

Zadatak učenika Gospodarske škole bio je promoviranje kulturnog nasljeđa svojeg kraja pa su tako oni upoznali svoje goste sa razvojem svoje škole i grada Čakovca. Organizirali su šetnju kroz grad i upoznali goste sa znamenitostima svojeg grada. Zajedno su razgledali postave muzeja u gradu Čakovcu – Riznicu Međimurja i Ekomuzej Međimurje malo, kao i muzej Med dvemi vodami.

Ipak, čini se da je bilo najzanimljivije u kuhinji. Učenici su, podijeljeni u grupe, kuhali pravi domaći međimurski ručak. Za vrijeme pripreme obroka spontano su i zapjevali. Da je ručak bio odlično pripremljen mogu potvrditi i učenici i nastavnici koji su u slast i pojeli taj ručak.

Naravno, obišli smo i Varaždin. Učenici su ponovo bili podijeljeni u grupe. O povijesti grada učili su uz pomoć mobitela i uputa koje su dobili.

Odlučili smo obilježiti i #ERASMUSDAYS pa smo organizirali čak četiri radionice – tri za učenike i jednu za nastavnike. Radionice su vodile profesorice Gospodarske škole Ana-Marija Bogdanović, Željka Mihalic i Rusa Trajkova. Na radionicama učenici su izradili plakate i logotipe, rješavali su EU kviz, a putem video veze u obilježavanju Dana Erasmusa priključila nam se i partnerska škola iz Francuske.

U toku mobilnosti stvorila su se neka nova prijateljstva i učenici Gospodarske škole raduju se ponovnom susretu u nekoj od škola partnera.

Zadatak učenika i nastavnika je da kroz projekt pronalaze manje poznata mjesta koja bi mogla postati atraktivna lokalnom stanovništvu, ali i turistima te da promoviraju kulturno nasljeđe svojeg kraja, ali i da upoznaju i prihvate razlike i sličnosti vezane uz povijest, kulturu i običaje drugih zemalja partnera na projektu. Osim promocije lokalnih zanimljivosti učenici i nastavnici će imati prilike poboljšati jeziče kompetencije, poboljšati svoja znanja u upotrebi modernih tehnologija kroz upotrebu novih web alata te raditi na tzv mekim kompetencijama – komunikaciji i sposobnosti rada u grupama.