Select Page

Od 13. do 17. prosinca 2021. Gospodarska škola sudjelovala je na Erasmus+ projektu „Tourism, Enogastronomy and Culture“ u Ateni. Tijekom boravka u Grčkoj, 18 učenika od 1. do 4. razreda pod vodstvom koordinatorice projekta Željke Posavec Mičić te pratitelja Dijane Kontrec-Horvat, Elvisa Novaka, Santine Lepen, Monike Kraljić i Nataše Cilar, družilo se s vršnjacima partnerskih škola iz Grčke i Italije.

Prvog dana, nakon uvodnih aktivnosti i upoznavanja svih sudionika, u Trećoj srednjoj školi Galatsi, domaćinu mobilnosti, održane su radionice o web dizajnu te prezentacija o Grčkoj. Učenici Gospodarske škole pokazali su u kvizu, koji su osmislili domaćini, odličnu razinu poznavanja grčke kulture, povijesti i sporta.

Budući da je tema projekta Turizam, enogastronomija i kultura, program koji su osmislili domaćini obuhvatio je mnogo izleta i različitih aktivnosti.

Na putu do Naupliona (grč. Nafplio), lučkog grada na Peloponezu, svi sudionici mobilnosti imali su priliku stajati na mostu preko Korintskog kanala i posjetiti kazalište u Epidauru iz 4. stoljeća pr. Kr.

Boravak u gradu Nauplionu bio je zanimljiv. U hotelu Amalia napravljen je intervju sa šefom kuhinje o lokalnoj kuhinji. Posjetili smo tvrđavu Palamidi, šetali uz obalu mora promenadom Arvanitia, natjecali se u timovima u igri lov na blago u povijesnom dijelu grada, a navečer je u sklopu aktivnosti „Nauplion noću“ prikazana važnost uloge zabave u turizmu.

Na povratku do Atene, na olimpijskom stadionu arheološkog nalazišta u Nemeji učenici i djelatnici pokazali su pravi natjecateljski duh i osvojili medalje u sportskim nadmetanjima.

Prošetali smo i muzejom u kojem se čuvaju vrijedni arheološki nalazi iz Nemeje, a vani obišli ostatke Zeusovog hrama.

U obilasku lokalne vinarije Karamitsos razgovarali smo s vlasnicom o izazovima s kojima se bori u održavanju svoje vinarije.

Nakon povratka u Atenu učenici su održali prezentacije o proizvodima i kulturi zemalja sudionica te su podijeljene potvrde o sudjelovanju na mobilnosti.

Uz mnogo edukativnih sadržaja i aktivnosti gusto popunjenog rasporeda ipak se našlo vremena i za uživanje u tipičnoj grčkoj kuhinji te za druženja koja su ponekad potrajala do kasno u noć.

Iz Grčke smo se vratili s novim doživljajima o grčkom turizmu, bogatiji znanjem o grčkoj povijesti i kulturi te, što je još važnije, bogatiji novim prijateljstvima. Sada naša škola preuzima domaćinstvo te se veselimo ponovnom susretu s prijateljima iz Grčke i Italije početkom travnja 2022. godine.