U periodu od 6. do 10. veljače 2023. učenici Gospodarske škole Čakovec Sara Sermek i Stjepan Miser proveli su tjedan dana na projektnim aktivnostima u Italiji, u toskanskom gradu Poggibonsi. U pratnji su bile profesorice Željka Mihalic i Branka Vlahek-Ivek koja je ujedno voditeljica projekta.
Projekt DEPEND obrađuje temu ovisnosti, a u Italiji smo se bavili temom Ovisnost o drogama i mogućnosti sprečavanja. Upoznali smo se s načinima sprečavanja ovisnosti koje organizira talijanska vlada, odnosno grad Poggibonsi, kao i aktivnosti koje organizira škola.
Učenicima su ponuđene aktivnosti poput bavljenja glazbom, crtanje grafita u pojedinim dijelovima grada, fotografijom, a posebno ih se potiče na kretanje i boravak u prirodi.
Domaćini su organizirali i bogat kulturni program. Posjetili smo i razgledali više toskanskih gradova. Budući da je bilo vrijeme karnevala, posjetili smo i grad Viareggio koji je poslije Venecije drugi grad po važnosti u karnevalu. Nakon stručnog vodstva po Muzeju karnevala sudjelovali smo u radionici izrade maski od kaširanog papira.
U travnju će biti zadnja mobilnost na Island.