Select Page

Od 4. do 8. travnja 2022. godine Gospodarska škola Čakovec bila je domaćin Erasmus+ projekta „Tourism, Enogastronomy and Culture“. Na projektu su sudjelovali učenici Borna Čuček, Karlo Horvat, Valentino Mirić, Matej Novak, Benjamin Sedlar i David Ujlaki, koordinatorica projekta Željka Posavec Mičić te pratitelji Elvis Novak, Rusa Trajkova i Nataša Cilar. Naša je škola ugostila 12 učenika i 7 nastavnika iz Italije (srednja škola I.T.E.T. Leonardo da Vinci – Milazzo) te 18 učenika i 6 nastavnika iz Grčke (srednja škola 3 Geniko Lykeio Galatsi – Atena). Projektni tim je za njih pripremio različite aktivnosti kroz koje su imali priliku upoznati bogatstva Hrvatske na zadane teme projekta: turizam, enogastronomija i kultura.

Projekt je započeo ceremonijom dobrodošlice na kojoj su naši učenici predstavili našu zemlju, a zatim su gosti dokazali svoje znanje o Hrvatskoj odgovarajući na pitanja iz kviza. Nakon izlaganja učenika o gastronomiji zemalja sudionica u projektu i njihovih nacionalnih parkova, posjetili smo Stari grad Čakovec i Riznicu Međimurja, gdje smo uz stručno vodstvo na engleskom jeziku istražili materijalna i nematerijalna blaga naše kulturne baštine, a zatim i razgledali grad Čakovec.

Drugi dio posjeta održao se u Zadru, čije su zidine pod zaštitom UNESCO-a, pa su tako naši gosti upoznali bogatu povijest toga grada te su posjetili najvažnije gradske znamenitosti. Nakon obilaska grada s vodičem, slijedilo je opuštanje uz zalazak sunca (Pozdrav Suncu) i jedinstvene zvukove Morskih orgulja. Idućeg dana razgledali smo grad Šibenik, gdje se nalazi katedrala sv. Jakova, jedno od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj. Upoznali smo i najvažnije splitske spomenike, među kojima ostatke Dioklecijanove palače, katedralu sv. Duje, Peristil, Jupiterov hram, spomenik Grguru Ninskom, Narodni trg i Prokurative. U Trogiru smo posjetili katedralu s veličanstvenim portalom majstora Radovana te prošetali uz zidine grada do Tvrđave Kamerlengo i Kule sv. Marka.

Posebno smo ponosni na prirodne ljepote naše zemlje, pa smo tako jedan dan prošetali Nacionalnim parkom Krka, a posljednjeg dana boravka u Dalmaciji brodicom obišli dio Nacionalnog parka Kornati na poludnevnom izletu. S obzirom da je projekt osmišljen i kao enogastronomsko iskustvo, naši su gosti imali priliku kušati niz tradicionalnih jela Međimurja (kontinentalna kuhinja), a zatim i brojne okuse Dalmacije (mediteranska kuhinja).

Sudionike projekta upoznali smo u nekoliko dana s našom kulturom i običajima, našim načinom života, a uvježbali smo i usavršili komunikaciju na engleskom jeziku te stekli nova prijateljstva.