Učenice zanimanja frizer u sklopu projekta Take Every Chance 2 u vremenu od 10.-23.4. 2023. stučnu praksu u trajanju od dva tjedna obavljale su u prestižnom frizerskom salonu Goran Viler Hair Spa u Trstu.

Kroz dvotjednu mobilnost učenice završnog razreda: Hana Paler, Ana Levačić, Franka Kodba, Viktoria Antolašić, Lana Malekoci i Marija Harambaša u pratnji strukovne učiteljice frizerstva Nives Kocijan učile su o talijanskoj frizerskoj modi. Praktične vještine stjecale su pod vodstvom Francea Vilera i čitavog njegovog tima od trinaest zaposlenika. Najviše noviteta upoznale su kroz praktične vježbe suvremenih tehnika bojenja kose, masaže vlasišta te kovrčanju kose prstima, papirom i električnim napravama. Djevojke su najprije radile na modelima lutke, a potom na klijentima salona. Učenicima je omogućena i dodatna edukacija koja se svaki tjedan održava za njihove djelatnike salona. Novitet koji su isprobale bila je Goviva edukacija šišanja uz pomoć virtualnih naočala kroz koje moduli pomažu vizualizirati i razumjeti i najsloženije praktične zadatke te učenike dodatno angažiraju i motiviraju. Učenice su upoznale su timski rad u salonu, usavršile strani jezik, upoznale kulturu i gospodarstvo Italije. Posebno iznenađenje za učenice bila je posjeta Generalnog Konzulata RH u Trstu.

U slobodno vrijeme posjetile su znamenitosti Trsta: najveću katoličku crkvu u Trstu Sant’Antonio Nuovo, razgledale Trg ujedinjenja Italije i ostatke antičkog Trsta Teatro Romano, šetale uz Veliki kanal i Molo Audace te se popele na brdo San Giusto na kom su podignute istoimena tvrđava i katedrala. Posjetile su i Palmanovu u Provinciji Udine koja je poznata po zvjezdanom tlocrtu. Degustirale su jela tradicionalne kuhinje, uživale u ispijanju kave i triestini, dinamičnom tršćanskom dijalektu.

Na kraju su sve sudionice kao potvrdu o uspješnosti primile certifikate. Obzirom da je kod učenica prepoznata kvaliteta školovanja i interes za frizerstvo naša škola pozvana je za nastavak suradnje u spomenutom salonu.

(Autorica teksta: Nives Kocijan)