Ravnateljica škole Vesna Stunković, u periodu od 25. – 28.03.2024. godine, sudjelovala je na stručnom usavršavanju, praćenju rada, u nizozemskom školskom centru Yuverta Nijmegen i Roermond.

Cilj usavršavanje bio je praćenje rada nastavnika, radnog okruženja, upoznavanje nizozemskog obrazovnog sustava, razmjena iskustva, načina organizacije škole i nastave, internacionalizacija ustanove i povezivanje s novim partnerom.

Yuverta je školski centar koji uključuje 55 škola diljem Nizozemske, a obuhvaća pred strukovno, strukovno i cjeloživotno učenje.

Samo ime Yuverta akronim je od Yu (You) Vert (green) Tea (talent). https://www.youtube.com/watch?v=qaNN_hE695U

Školski centar nudi niz zanimanja u području brige o životinjama, zeleno životno okruženje, projektiranje, izgradnja i upravljanje vrtovima, parkovima i krajolicima, cvjećarstva, poljoprivrede i vrtlarstva, uzgoja životinja, okoliš i hrana, konjički sport.

Veliku pažnju posvećuju praktičnom radu i suradnji s lokalnim poduzećima i cjelokupnom zajednicom kako bi doprinijeli razvoju regije. Također koristite inovacije poput krovnih i fasadnih vrtova, 3D dizajna, virtualne stvarnosti i korištenju dronova. Naglašavaju posebnu brigu za okoliš i klimu, ciljeve održivog razvoja.

Dojmljiva je velika sala za provedbu projekta dizajn vrtova, gdje učenici imaju priliku praktično simulirati vrt koji su prethodno osmislili, sadnje oglednih vrtova, mehanizacija koju posjeduje škola, površine oko škole gdje učenici obavljaju praktičnu nastavu, dresura pasa, uzgoj životinja i kućnih ljubimaca. https://www.yuverta.nl/mbo/richtingen/dier/dierverzorging/ https://www.yuverta.nl/mbo/richtingen/land–en-tuinbouw/loonwerk-groen-grond-en-infra/

Bilo je i vremena i za posjet Gaudi i inspirativnoj priči o Erasmusu, gdje možete hodati Erasmusovim stopama i pratite Erasmusov audio trag.

I za kraj, učenje promatranjem rada, primjeri dobre prakse, daljnja internacionalizacija ustanove, sudionika Erasmus+ mobilnosti obogaćuju u profesionalnom i osobnom smislu.