Select Page
Od 3. do 7.10.2022. Gospodarska škola bila je domaćin učenicima i profesorima iz partnerskih škola iz Norveške, Islanda, Mađarske, Italije i Slovenije.
Projekt DEPEND obrađuje razne ovisnosti. Tema u Gospodarskoj školi bila je hrana, poremećaji u prehrani, ali i savjeti kako se hraniti zdravije. Aktivnosti tijekom tjedna u Hrvatskoj:
– Liječnica školske medicine dr. Martina Majhen Prijol održala je predavanje na temu Poremećaji u prehrani.
– Škole su usporedile rezultate ankete o prehrambenim navikama svojih učenika.
– Učenici su u suradnji sa Školom animiranog filma izradili film na temu Ovisnosti.
– Učenici i profesori posjetili su rodnu kuću i centar Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu te slušali predavanje o Rudolfu Steineru s težištem na biodinamičku proizvodnju hrane.
– Učenici su sudjelovali u nastavi engleskog jezika i praktične nastave gdje su pratili proizvodnju soka od jabuke.
– Profesori su imali radionicu proizvodnje sapuna od masti i predavanje o jestivom cvijeću.
Budući da je kretanje jedna od glavnih metoda u borbi protiv ovisnosti, za učenike i profesore upriličene su mnoge aktivnosti: tradicionalne seoske igre, berba jabuka, Accredo centar i šetnja po Mađerkinom bregu na vinskoj cesti.
– Kulturni program: razgled Čakovca i muzeji Riznica i Stari grad Zrinski, Varaždin, muzej neandertalaca u Krapini i Zagreb.
Sljedeća mobilnost je u mađarskom gradu Segedinu, a tamo je tema ovisnost o alkoholu.
Autor teksta: Branka Vlahek-Ivek, voditeljica projekta
Film Depends izradili su učenici uključeni u projekt DEPEND. I projekt i film imaju temu ovisnosti. Učenici su ga izradili u suradnji sa Čakovečkom školom animiranog filma.