Povijest škole

Čakovečka Gospodarska škola osnovana je odlukom Međimurske županije 5. listopada 1993. godine i rješenjem Ministarstva kulture i prosvjete od 18. ožujka 1994. godine. U prvi razred školske godine 1994./1995. upisano je 275 učenika u osam razrednih odjela: poljoprivredni tehničari, cvjećari, vrtlari, kuhari, konobari, frizeri, krojači, pletači i mesari. Sljedeće školske godine uvodi se i zanimanje pekar.

Škola u to vrijeme djeluje na više lokacija, u zgradi Otvorenog sveučilišta (današnjeg Pučkog otvorenog učilišta Čakovec), u Tehničkoj, industrijskoj i obrtničkoj školi te u zgradi Graditeljske škole, a za potrebe poljoprivrednih zanimanja unajmljeno je zemljište pokraj Mihovljana, nabavljena je potrebna mehanizacija, kupljen je vinograd u Vučetincu, opremljen je podrum.

U školskoj godini 1998./1999. osnivač i vlasnik škole postaje Međimurska županija. Za učenike smjerova kuhar, konobar, pekar i mesar nastava se održava u Prelogu, a sljedeće godine dio učenika, ali i profesora, prelazi u novoosnovanu školu u Prelogu. Tako u našoj školi ostaju cvjećari, vrtlari, frizeri, krojači, pletači i poljoprivredni tehničari.
Novost je u školskoj godini 2000./2001. uvođenje razrednih odjela za učenike s posebnim potrebama.
Prvoga dana školske godine 2005./2006., točnije 5. rujna 2005., službeno je nakon 11 godina podstanarstva otvorena nova zgrada škole. Praktična nastava odvija se djelomično u školi za krojače, frizere, pedikere i kozmetičare. Za poljoprivredna zanimanja praksa se odvija na ekonomiji u Mihovljanu, u vinogradu u Vučetincu te u laboratorijima i vinarskom praktikumu u školskoj zgradi.

Sa školskom godinom 2007./2008. učenici prometnog smjera iz TIOŠ-a (vozač, tehničar cestovnog prometa, tehničar za logistiku i špediciju) i učenici zanimanja pismoslikar iz GŠČ-a prelaze u Gospodarsku školu.

Držeći korak s vremenom, postojeći programi modernizirani su 2013. godine uvođenjem eksperimentalnog programa, a 2018. i novog strukovnog kurikuluma za zanimanje tehničar cestovnog prometa. Agrotehničari se također od 2019. obrazuju prema novom strukovnom kurikulumu, a iste je godine ponovno uvedeno zanimanje modni tehničar.

Škola već niz godina uspješno provodi razne EU projekte, što je 2015. godine potvrđeno dodjelom Erasmus+ povelje za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju. Tom je poveljom Gospodarska škola nagrađena za napore uložene u internacionalizaciju strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru programa Erasmus+.

Opremljenost škole važan je segment obrazovanja koji omogućuje da učenici stječu znanja koristeći se suvremenom opremom. U školsku godinu 2020./2021. ušli smo dodatno opremljeni. Uređen je školski poljoprivredni hangar kao temelj za obavljanje praktične nastave u poljoprivrednim zanimanjima. Otvoren je logistički centar u sklopu kojeg ćemo učenicima kroz fakultativnu nastavu omogućiti dodatna znanja vezana uz rukovanje viličarom. Simulator vožnje, novi kamion, model vozila u prirodnoj veličini, suvremeni pogon za proizvodnju soka, moderno opremljeni frizerski i kozmetički kabineti, novi kabinet cvjećarstva, krojački i obućarski kabinet, školska teretana te razna druga oprema spremna je za nove generacije učenika koji će nakon završetka školovanja zasigurno moći reći da su majstori svoga zanata.