Select Page

Stručna praksa u Portugalu

U sklopu projekta Take Every Chance u vremenu od 18. lipnja do 2. srpnja 2022. godine osam učenica Gospodarske škole koje se školuju za zanimanje modni tehničar obavljalo je praktičnu nastavu u portugalskom gradu Braga. Na mobilnosti je sudjelovalo šest učenica iz prvog razreda (Karla Zanjko, Valerija Pintarić, Noema Plevnjak, Taisa Helena Tomašić, Nika Vabec i Larisa Živko), jedna učenica drugog razreda (Roberta Sabol) te jedna učenica trećeg razreda (Ana Bukovčan). U pratnji učenicama bila je projektna asistentica Željka Posavec Mičić.

Učenice su dva tjedna obavljale praktičnu nastavu u tvrtki „Mi-Linha“ i krojačkom obrtu „Atelier As Marias“ i na taj način u drugoj državi pod vodstvom novih mentora usavršavale vještine stečene tijekom školovanja i stjecale nova znanja u struci.

Slobodno vrijeme na mobilnosti iskoristili smo za druženje, upoznavanje portugalske kulture, načina života, enogastronomije i prirodnih ljepota tog kraja.

Na cjelodnevnom izletu posjetili smo glavni grad Portugala Lisabon – grad slikovitog ozračja, šarmantnih ulica, arapskog utjecaja, uspinjača koje voze strminama i starih tramvaja žute boje. U povratku smo obišli svetište Fatima – mjesto Gospina ukazanja trojici malih pastira.

Na drugom cjelodnevnom izletu, posjetili smo grad Porto i njegov susjedni grad Gaia koji su jedini gradovi u Europi povezani s čak 6 mostova. Vožnja brodom po rijeci Douro bila je pravi doživljaj.

Na izletima smo upoznali učenike i pratitelje iz drugih europskih država (Mađarske, Slovačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Rumunjske i Bugarske), a i učenike i pratitelje iz Hrvatske (Bjelovar). Međusobno smo podijelili iskustva i dojmove stručne prakse Erasmus + projekata. Naši domaćini iz Brage, organizirali su završno druženje i svečanost podjele certifikata na večeri na kojoj su bili i učenici drugih država.

Zadnji dan, prije povratnog leta, otišli smo u grad Ofir vidjeti Atlantski ocean. Nažalost, tog dana bilo je oblačno i maglovito vrijeme, ali to nas nije spriječilo da bosi šetamo pješčanom plažom.

ISKUSTVA UČENICA

Mobilnost u Portugalu- video: Roberta Sabol 2.mt